Een land in opkomst binnen Europa is zonder twijfel Kroatië. Al sinds het einde van de Joegoslavië-oorlog in 2001 trekt het toerisme flink aan in dit langgerekte land. Dat is niet gek, want de Kroatische kust is prachtig. Niet alleen is het weer er goed, ook is de zee helder blauw, het eten lekker en zijn de stadjes prachtig.

Kroatië is dan ook de ideale bestemming voor mensen die graag de zon opzoeken, maar ook graag wat cultuur willen snuiven. Ondanks de oorlog zijn de steden aan de Kroatische kust namelijk grotendeels heel gebleven. Niet voor niets besloot men een deel van Game of Thrones op te nemen in het Kroatische Dubrovnik.

Middeleeuwse stadjes en mooie stranden

Kroatië heeft een enorme kustlijn dankzij de langgerekte vorm van het land. Drie steden in het bijzonder zijn populair als zonbestemming aan de kust: Zadar, Split en Dubrovnik.

Deze drie steden hebben een prachtig historisch centrum waar je heerlijk kunt ronddwalen, maar ook genoeg restaurantjes en cafétjes kunt vinden om goed te eten en drinken.

Hoewel het land niet meer zo goedkoop is als tien jaar geleden, ben je ook op de toeristische plekken nog altijd niet al te veel kwijt aan een goede maaltijd.

Split en Dubrovnik

Hoewel Zadar zonder twijfel het bezoeken waard is met haar prachtige boulevard, oude stadsmuren en stadspark dat ’s avonds verandert in een grote openlucht nachtclub, springen Split en Dubrovnik er bovenuit.

Je waant je in deze steden in een sprookje met prachtig onderhouden gebouwen uit de Middeleeuwen, talloze steegjes en kleine marktjes, afgewisseld met imposante toren en muren.

Dubrovnik is sinds het begin van Game of Thrones bovendien het decor van King’s Landing de hoofdstad van het fictieve Westeros. In de stad kun je een tour doen waar je langs verschillende filmlocaties loopt.

Dwaal rond over pleinen en door steegjes in het adembenemende Split.

Zon, zee, strand en eilandjes

De volledige kustlijn van Kroatië ligt vol met prachtige stranden. Het verschilt per strand om wat voor type het gaat. Hoewel er veel kiezelstranden zijn, vind je ook genoeg zandstranden in het land.

Prettig is dat het in de zomermaanden warm is in Kroatië, maar eigenlijk nooit benauwd dankzij de constante toevoer van wind van zee. Het is daarom goed toeven op de stranden van Kroatië.

Ga je op vakantie naar Kroatië dan mag een boottripje zeker niet ontbreken. Voor de kust van het vaste land vind je tientallen eilandjes van verschillende grootte. Met verschillende tours kun je van eiland naar eiland hoppen onder het genot van een drankje en lekker eten.

Vanaf de boot kun je gaan snorkelen, terwijl bij sommige eilanden ook waterattracties aanwezig zijn in rustige delen van het water. Smeer je wel goed in, want verbranden gaat snel in het water.

Zwem onder de watervallen van Krka.

Natuur

In het binnenland van Kroatië vind je de Plitvicemeren en Krka watervallen. Beide natuurgebieden zijn goed bereikbaar vanuit onder meer Split en Zadar. Beide gebieden zijn geweldig voor een dagtrip. Met kraakhelder water, mooie watervallen, veel vis en mooie bossen kun je hier heerlijk wandelen.

Ga picknicken aan het water of neem een duik in het meer: het is tijd om te relaxen!

Je kunt de gebieden bezoeken met een tour, die je afzet en ophaalt bij de ingang, of zelf rijden met een huurauto. Ga uit van entreekosten van zo’n € 10,00 per persoon. Dit geld wordt gebruikt om het gebied te onderhouden en schoon te houden.

Maak een wandeling langs de meren van Plitvice, gevolgd door een ontspannende picknick aan de waterkant.

Hvar

Wil je één eilandje kiezen om wat langer te bezoeken, dan is Hvar waarschijnlijk de beste keuze. Dit eilandje in het zuiden van het land is rustig, maar toeristisch genoeg om jezelf flink te kunnen verwennen met lekker eten, drinken, eilandtours en bootreisjes.

Het grootste plaatsje op het eiland is het gelijknamige Hvar, maar met slechts 3000 inwoners kun je ook hier nog de drukte van steden op het vaste land ontvluchten.

Ondanks het kleine formaat van Hvar, heeft het stadje nog een bruisend nachtleven waar je kunt kiezen tussen gezellige barretjes met livemuziek of clubs voor een iets groter feestje.

Ook voor cultuur zit je goed op Hvar. Met een eeuwenoude stadsmuur, verschillende musea en een rijke geschiedenis is er meer dan voldoende te ontdekken op het eiland.

Reizen naar Kroatië

Zagreb (hoofdstad), Zadar, Split en Dubrovnik hebben ieder een luchthaven waar je op kunt vliegen. De meest gebruikelijke vlucht gaat naar Split en Dubrovnik, onder meer aangeboden door Ryanair.

Een andere optie is om te rijden vanuit Nederland. Hoewel je het in een lange dag kunt rijden bij meerdere bestuurders, raden we je aan om een tussenstop in te plannen, bijvoorbeeld in het prachtige Slovenië.

Juli en augustus zijn de drukste maanden in Kroatië. Tijdens de lente en het begin van de herfst is het weer over het algemeen ook nog goed. Wil je de grootste drukte vermijden, dan zijn deze periodes geschikte opties.