Er is niets beter dan de drukte van de grote stad ontvluchten en de natuur in te trekken voor een weekendje kamperen. Wandelen door prachtige bossen of ruige bergen en in slaap vallen onder een nachtelijke hemel vol sterren.

Hoewel velen zouden beweren dat een reis naar een exotische vakantiebestemming en een verblijf in een duur hotel met alle toeters en bellen de beste manier is om een vakantie door te brengen, zijn natuurliefhebbers en fervente kampeerders het daar echter niet mee eens, en de wetenschap is het met hen eens.

Kamperen en tijd doorbrengen in de vrije natuur heeft vele voordelen, van genieten van activiteiten in een schone en gezonde omgeving tot het leren van nieuwe vaardigheden en het verminderen van angst en stress. Hier zijn enkele van de fantastische voordelen van het doorbrengen van een paar nachten onder de sterrenhemel met rugzak en tent.

  1. Frisse lucht en een gezonde omgeving

Het gunstigste aspect van kamperen is het buiten zijn in de frisse lucht. Als je in een stad of in de buurt daarvan woont, adem je waarschijnlijk niet de meest frisse lucht in. Zelfs nu de Clean Air Act van kracht is, zijn er nog steeds aanwijzingen dat de luchtkwaliteit, zelfs in de buitenwijken, niet zo schoon is als de lucht die je vindt in de wildernis ver van de steden. Om te genieten van superfrisse en schone lucht, ga je de stad uit, de wildernis in, en word je omringd door bomen en natuurlijk terrein.

  1. Keer terug naar het natuurlijke circadiane ritme

Kamperen is een prachtige manier om terug te keren naar je natuurlijke circadiane ritme, dat vaak verloren gaat in de drukte van het dagelijks leven. De meeste mensen doen het merendeel van hun activiteiten overdag en slapen als de zon is ondergegaan, maar in de huidige tijd met kunstlicht, computers en smartphones krijgen de meeste mensen te weinig slaap. Dit verhoogt het stressniveau en heeft een negatief effect op onze gezondheid.

Uit onderzoek blijkt dat kamperen mensen helpt om terug te keren naar hun natuurlijke circadiane ritme, omdat ze dan meer slaap krijgen. De activiteiten vinden overdag plaats en als de zon ondergaat en er geen kunstlicht of computers en smartphones zijn om af te leiden, zijn kampeerders geneigd eerder naar bed te gaan en meer slaap te krijgen. Dit, op zijn beurt, vermindert angst, stressniveaus, en geeft iemand een verjongd gevoel.

Tip: mooiste camping Ardennen

  1. Verlichting van stress

Iedereen ervaart van tijd tot tijd stress, wat kan leiden tot lichamelijke en geestelijke gezondheidsproblemen. Kamperen is een geweldige manier om er even tussenuit te gaan en de stress in je leven te verlichten. Het is een kans om alles thuis of op kantoor achter te laten en er even tussenuit te gaan.

Kamperen is een geweldige manier om er even tussenuit te gaan.

  1. Verhoogde productie van het ‘gelukshormoon’

Kamperen helpt om de productie van serotonine in het lichaam te verhogen, wat ook wel het “gelukshormoon” wordt genoemd. Buiten zijn in de frisse lucht, deelnemen aan dagelijkse activiteiten en lichaamsbeweging, gezond eten, en terug naar de natuur zijn allemaal elementen die ertoe bijdragen dat je je geweldig voelt!

  1. Dagelijkse lichaamsbeweging

Het woord “lichaamsbeweging” roept misschien beelden op van zweten in de sportschool of een lange duurloop, maar lichaamsbeweging is gewoon een actie die je in beweging brengt en je hartslag verhoogt. Kamperen vereist veel activiteiten, zoals je tent opzetten, aanmaakhout voor een vuur zoeken, wandelen en lopen door het omringende terrein en eten maken en koken, onder andere.

Als je ruig kampeert, moet je misschien je eigen voedsel vangen door te vissen of te jagen, of water zoeken, wat een behoorlijke inspanning met zich meebrengt. Het lijdt geen twijfel dat beweging een must is voor een gezond lichaam, geest en ziel, en elke vorm van beweging, terwijl je kampeert, is een voordeel!

  1. Gezond eten en lekker eten

Een ander voordeel van kamperen is dat je over het algemeen geneigd bent gezonder te eten dan thuis. Er zijn geen fastfoodtenten op rijafstand, dus je moet al je eten meenemen, en dat kan veel gezonder zijn dan je normaal thuis of op kantoor zou eten. Kamperen vereist ook dat je je eigen eten boven een vuur kookt, wat een fantastisch gezonde manier van koken is, en er is een schat aan geweldige recepten te proberen waarin koken boven een open vuur centraal staat.

  1. Ontsnappen aan cyberspace

Kamperen is een geweldige manier om te ontsnappen aan de huidige digitale wereld en even afstand te nemen van cyberspace. Dankzij laptops en smartphones kunnen mensen overal ter wereld werken, wat leidt tot overwerken, maar ook tot angst, slapeloosheid en stress.

Door de wildernis in te trekken op een kampeertocht kun je een welkome pauze nemen van de wereld van de technologie, want er zijn geen stopcontacten of mogelijkheden om op je computer of telefoon te springen. Het is een goed idee om een telefoon met een zonnelader mee te nemen in geval van nood, vermijd echter om hem de hele tijd te controleren.

Uitgelicht: klein camping Ardennen

  1. Bouwt relaties en teamwerkvaardigheden op

Kamperen is een geweldige manier om een groep vrienden of collega’s samen te brengen voor een teambindingsactiviteit. Campingactiviteiten zoals het opzetten van het kamp, het zoeken naar brandhout, en het bereiden en koken van eten kunnen in groepen worden verdeeld om teamwerk aan te moedigen en een gevoel van saamhorigheid te creëren.

  1. Ontwikkelt nieuwe vaardigheden

Kamperen vereist vaardigheden die je in het dagelijks leven misschien niet per se gebruikt, zoals een tent opzetten, vuur maken, knopen leggen, eten bereiden zonder keuken, en eten koken boven een vuur. Dit zijn belangrijke vaardigheden om te hebben, en kamperen is een geweldige manier om ze te leren en onder de knie te krijgen. Er is geen beter gevoel dan hout verzamelen en je eigen vuur aanleggen om boven te koken.