Iets meer dan 500 jaar geleden vond een belangrijke periode plaats voor de Europese geschiedenis: de Renaissance, letterlijk vertaald: de wedergeboorte. In deze periode vormden zich de culturen en waarden die we uiteindelijk nog altijd terugzien in Europa.

De belangrijkste stad in deze periode was Florence. Deze stad net boven het midden van Italië vormde de thuishaven van talloze filosofen, kunstenaars en belangrijke politici die vorm gaven aan deze nieuwe periode.

Vandaag de dag is Florence een populaire bestemming voor een stedentrip. Met een goede reden, want de stad staat bol van de cultuur, prachtige architectuur en bovenal geschiedenis. Van prachtige parken tot majestueuze kathedralen en wereldberoemde kunstwerken in de lokale musea: je vindt het allemaal in Florence.

De Kathedraal van Florence: het kloppende hart van de stad.

Kathedraal van Florence als kloppend hart

In het absolute centrum van Florence vind je de wereldberoemde Kathedraal van Florence. Deze enorme Kathedraal is het stralende middelpunt van een bruisend stadsplein vol straatartiesten, restaurantjes en souvenirwinkeltjes. Een tripje naar de top van de kathedraal mag absoluut niet ontbreken tijdens een bezoek aan Florence.

Niet alleen is het interieur van deze dertiende eeuwse kathedraal bijzonder goed behouden gebleven, ook is het uitzicht over de stad vanaf het hoogste punt adembenemend.

Omdat nieuwe gebouwen niet hoger mogen zijn dan de kathedraal, heb je een vrijwel onbelemmerd uitzicht over de gehele stad.

Wil je beide bouwwerken bezoeken, dan kun je dit doen met een combinatieticket dat je in een winkel aan het plein koopt.

Van de rode daken in het centrum tot de groene stadsparken en in de verte het zakencentrum: je kunt met gemak een uur rondlopen en continu nieuwe dingen zien.

Direct naast de kathedraal vind je het achthoekige Baptisterium. Dit gebouw, met dezelfde kleuren als de kathedraal, werd gebruikt om edelmannen en -vrouwen te dopen. Het plafond van het gebouw is prachtig, maar het zijn de deuren die het meest belangrijk zijn voor de Florentijnen.

Deze bronzen deuren zijn vele honderden jaren oud en beelden gebeurtenissen uit de Bijbel af. Wil je beide bouwwerken bezoeken, dan kun je dit doen met een combinatieticket dat je in een winkel aan het plein koopt.

Het uitzicht over Florence, ongeveer vanaf het Palazzo Pitti. Links de Ponte Vecchio over de rivier de Arno.

Over de Ponte Vecchio naar het paleis

Een andere wereldberoemde bezichtiging in Florence is de Ponte Vecchio. Deze brug is namelijk anders dan andere bruggen, want op de brug staan talloze winkels die hier al in de Middeleeuwen waren. De brug krijgt hiervan een opvallend uiterlijk: het lijkt bijna alsof men een klein flatgebouw heeft omgeduwd over de rivier de Arno.

Tegenwoordig vind je op deze brug vooral juwelenzaken, maar vroeger werd hier vanalles en nog wat verkocht en deden de lokale bewoners hier hun boodschappen.

Over de brug loopt ook een tunnel, de Vasari Corridor, die loopt vanuit het paleis naar het Palazzo Vecchio.

Deze tunnel werd gebruikt door de familie De’Medici, die lange tijd het bewind voerden in de stad. Ten tijde van de Tweede Wereldoorlog liet Mussolini op de brug ramen in de tunnel bouwen, zodat Adolf Hitler tijdens zijn bezoek beter over de rivier kon uitkijken.

Deze ramen zijn nog steeds te zien wanneer je op de brug staat.

Overal in Florence vind je sfeervolle pleintjes waar je even kunt uitrusten.

Palazzo Pitti

Aan de andere kant van de rivier is het Palazzo Pitti de belangrijkste bezienswaardigheid. Dit paleis werd gebouwd door de rijke bankier Luca Pitti, die met zijn familie honderden jaren de rijkste Italianen waren. In het paleis kun je een rondleiding volgen, maar mooier is de enorme tuin achter het paleis.

Hier kun je heerlijk tot rust komen en zo nu en dan een glimp opvangen van de rest van de stad, omdat het paleis op een heuvel ligt.

Wil je een dagje tot rust komen na het vele rondlopen, dan is de tuin van het Palazzo Pitti een aanrader.

Vakantie in Florence

Florence ligt op rijafstand van Nederland, mits je een overnachting boekt halverwege. Makkelijker is het om het vliegtuig naar de stad te pakken. Met diverse luchtvaartmaatschappijen, waaronder enkele budgetmaatschappijen, vlieg je in ruim twee uur naar de stad.

Het vliegveld ligt op ongeveer een half uur afstand van het centrale busstation van Florence, dat op zijn beurt op de rand van het centrum ligt. Met een taxi kun je tot in het hart van Florence komen.