Ben je bezig met het plannen van je vakantie, dan heb heb je een hoop zaken aan je hoofd. Inpakken, spullen kopen, je hotel, eventueel al vast wat uitstapjes plannen, tickets, vrij vragen … ja, we kunnen even doorgaan. Maar wat te denken van reisvaccinaties?

Natuurlijk, voor een trip naar Frankrijk heb je geen reisvaccinaties nodig, maar voor veel andere landen wel, ook voor sommige landen binnen Europa.

In veel landen komen namelijk ziektes voor die we in Nederland niet (meer) kennen. Gelukkig is het in veel gevallen mogelijk om een inenting te ontvangen tegen de ziekte, die je volledig beschermt. In sommige gevallen zijn één of twee prikken zelfs voldoende om permanent beschermd te zijn tegen de ziekte.

Vaccineren om jezelf te beschermen

Met name in warmere gebieden komen soms ziektes voor die we in Nederland niet kennen. Daarnaast speelt ook de standaard van hygiëne en gezondheidszorg hierbij een rol, die in Nederland erg hoog is, maar in veel andere landen een stuk minder.

Hierdoor loop je bij een bezoek een deze landen een risico. Afhankelijk van de ziekte kan dat risico groot of klein zijn, maar de rode draad is dat je in elk geval niet besmet wilt raken, omdat het vaak gaat over ziektes met een vrij hevig verloop.

Met een inenting neem je dit risico weg en hoef je je hier niet druk over te maken, maar kun je met een gerust hart op het vliegtuig stappen.

Een voorbeeld van een vaccinatie die voor veel landen wordt aanbevolen is DTP, dat staat voor difterie, tetanus, polio. Dit zijn drie ziektes die in Nederland weinig voorkopen. Je krijgt bovendien als kind vaak al deze vaccinatie, maar een herhaling is soms nodig om helemaal beschermd te zijn, omdat de vaccinatie geen levenslange bescherming geeft.

Reisvaccinaties op tijd halen

Je kunt reisvaccinaties op verschillende plekken halen. Onder meer bij de GGD, maar ook bij andere klinieken. Het verschilt per kliniek wat de wachttijd en de kosten zijn.

Houd er rekening mee dat je in veel gevallen ruim op tijd je vaccinaties moet halen, omdat het even duurt voordat je lichaam antilichamen produceert en je dus beschermt tegen een eventuele besmetting.

Bovendien moeten veel vaccinaties meerdere keren gehaald worden om volledige bescherming te bieden.

Je kunt bijvoorbeeld op de bestemmingen-pagina van Stadskliniek zien welke vaccinaties aanbevolen worden voor het land waar jij naartoe vertrekt.

Let op: dat een vaccinatie niet verplicht is, wil niet zeggen dat het er geen risico bestaat. Een lokale overheid kan geen noodzaak zien om je bijvoorbeeld in te enten tegen hepatitis A, maar je loopt in sommige landen wel degelijk het risico om de ziekte op te lopen.

Het is dan zonde als je niet gevaccineerd bent, want hepatitis A is net als veel andere vaccineerbare ziektes een vrij heftige ziekte die soms blijvende schade kan opleveren.