Denk je aan een cruise, dan denk je waarschijnlijk in eerste instantie aan een cruisevakantie naar warme oorden. Er is echter meer onder de horizon, want ook een cruise naar het uiterste noorden van Europa is een aanrader. VrolijkVakantie.nl neemt je mee op een cruise naar Spitsbergen, een kleine eilandengroep met prachtige natuur.

Spitsbergen is onderdeel van Noorwegen en heeft slechts enkele honderden inwoners. De eilandengroep zit vol ijsberen, maar heeft ook prachtige gletsjers en bergen vol historie. Bovendien is Spitsbergen de thuis van de Wereldzadenbank, waar de zaden van alle planten ter wereld worden opgeslagen voor het geval er een grootschalige ramp plaatsvindt.

Spitsbergen is een echte bucketlist-bestemming en wij laten je zien waarom dat zo is.

Iedere dag prachtig uitzicht op de fjorden van Noorwegen: niet verkeerd.

Van Kiel naar Noorwegen

De cruisreis begint in Kiel, een havenstad in het noorden van Duitsland. Vanuit Kiel vertrek je met het schip direct naar Noorwegen, waar de eerste stop in Bergen is, gelegen in het zuidwest van Noorwegen. Op weg naar Bergen heb je al de vele prachtige fjorden van Noorwegen mogen aanschouwen, maar wordt het ook steeds iets kouder.

We draaien er niet omheen: het kan een koude reis worden, maar de natuur die je ziet tijdens de reis is ongeëvenaard in Europa.

In Bergen kun je wandelen door het historische centrum en met een kabelbaan naar de top van de heuvel naast Bergen gaan. Hier heb je een mooi uitzicht over de stad en de baai waaraan Bergen gelegen is.

De volgende dag vertrek je naar het Geirangerfjord, één van de bekendste fjorden van Noorwegen. Uitgestrekte bossen en spectaculaire watervallen wisselen zich hier af. Je kunt hier heerlijk wandelen en opgaan in de serene natuur.

De uitgestrekte sneeuwvlaktes van Spitsbergen kun je onder meer met een hondenslee verkennen.

De reis naar Spitsbergen

In ongeveer vier dagen tijd vaar je via Bodo naar Spitsbergen. Hierbij horen ook twee dagen op open zee. Op deze dagen kun je staren over het water en gebruik maken van de uitgebreide faciliteiten van het cruiseschip. Vervelen is er absoluut niet bij aanboord van de luxe cruiseschepen.

Spitsbergen ligt zeer noordelijk, ten hoogte van het noorden van Groenland. De wind op het dek zal guur zijn, maar het is het zeker waard wanneer je voor het eerst het land van Spitsbergen in het oog krijgt.

Je meert aan in Longbearbyen, de (kleine) hoofdstad van Spitsbergen. Verwacht geen metropool, maar een liefelijk dorpje waar al honderden jaren mensen wonen en onderzoek doen naar de lokale flora en fauna.

Vanuit Longbearbyen kun je onder meer een hondensleetocht ondernemen en de lokale gletsjer bezoeken. Je doet dit onder begeleiding van een gids, omdat het uitgestrekte gebied verraderlijk kan zijn, maar daarmee nog net wat prachtiger.

Met wat geluk kun je onder meer walruskolonies spotten op Spitsbergen.

’s Avonds kom je tot rust met een lekker drankje en duik je onder de warme dekens die je beschermen tegen de kou die ook in de zomermaanden nog vrij stevig kan zijn in de nacht.

Na vier nachten vertrek je weer richting Kiel, maar niet voordat je tussenstops hebt gehad in onder meer Trondheim en Aarhus. Deze respectievelijk Noorse en Deense steden hebben prachtige historische centra, interessante musea en genoeg mogelijkheden om te gaan shoppen.

Cruise naar Spitsbergen boeken

Verschillende cruiseorganisaties bieden cruises aan naar Spitsbergen. Deze zijn in principe uitsluitend in de zomer, omdat het weer in deze periode een stuk milder is dan tijdens de ijskoude winters, waar bovendien delen van de zee kunnen bevriezen.

Een cruise van drie weken kun je boeken vanaf ongeveer € 1700,00 per persoon, mede afhankelijk van het schip, de organisatie en de luxe die je aanboord wilt hebben.